Burde VG NETT våge å forlate 800×600 i 2009?

Dersom ein følg statistikken til w3schools som eg blogga om tidligare så ser det ut som om  800×600 går i 0 i løpet av 2009, dette er jo store saker! Iallefall for Noregs største( i følge TNS Metrix sine målingar på besøkstall i uke 25 2008 ) VG Nett, dersom dette stemmer kan det hende dei kan innføre litt luft i layouten sin i 2009.

Ein ser at dei har teke steget ut frå 800×600 med å plassere nettannonser utanfor den opprinelege ramma deira på 790px (den gamle gode grensa for 800×600 nettsider). Til å være norges mest besøkte nettside tykkjer eg at det er litt skrekkeleg at det skal være så vondt for auga å lesa innhaldet. Det er jo knapt luft innanfor dei magiske 790 pikslane dei har valgt å tvihalde på.

Eg håpar det skjer ei endring på VG NETT i løpet av 2009, så får dei kanskje nok ein lesar dei kan hive på statistikken sin.

Men eit avsluttande spørsmål for å oppfordre til diskusjon, er det galt av resten av verda å ikkje tenkje på dei som enda bruker 800×600? Det er jo ein viss prosentandel som framleis brukar denne skjermstørrelsen.

8 comments

 1. Selv om antallet nettbrukere med gamle dagers skjermoppløsing (på de første nettsidene jeg selv laget var det forresten nødvendig å ta hensyn til dem med 640×480 pxls) er redusert radikalt på denne siden av tusenårsskiftet, har de nye, ultraportable maskinene (Asus EEE og konkurrenter) igjen aktualisert dette segmentet.

  Det beste hadde kanskje vært om nettlesernes «motorer» evnet rendre ekte skalering (zoom uten forringelse)?

 2. Skal man si at siden er 800px bred når reklamen utgjør de resterende 200px? Jeg tenkte sånn på et tidligere prosjekt, men ble satt på plass av kunden som krevet at reklamen også passet innenfor målene vi hadde avtalt (1024).

  Trenden ute på nettet er vel at man bør sette av 30-40px til nettleserens grafikk, så fulle 800px eller 1000px er vel ikke ok uansett?

  VG har faktisk flere sider som ikke passer inn i hverken 800px eller 1000px 🙁 Jeg målte disse sidene til å være 225px for brede for en 1024px optimalisering.

  My two cent 😉

 3. Hei! At 800px er på vei ut er vel berre tull, meinar eg. Eg trur det er på full fart inn igjen. Så eg trur grafen snart vil snu, om ikkje 800×600, så vil det komme mange nye rare oppløysingar. Det viktigaste er at det skalerar til den optimale lesbarheten for brukarens oppløysing. No når det kjem nye gadgets som blackberry, iPhone, billig-pcar, flatskjerm og lignande, må vi som webdesignarar prøve å gå vegen mot oppløysing-uavhengig nettdesign. Igår satt eg meg endeleg ned med YAML, og blei imponert! Ka vg syslar med, bryr eg meg faktisk ikkje om. Dei har alltid nedprioritert god design framfor danseband og grilldress. Hadde vert fint om dei tok til fornuft ein dag, men til no er vg eit ikkje-tema når det gjeld webdesign, tilgjengeliget og lesbarhet.

 4. Hei og hopp! Eg var ikkje særleg til å følgje opp kommentarane dykkar, eg skuldar på 4 veker ferie – deilig! 🙂

  Men no er kvardagen attende.

  Dette med ultraportable maskinar er jo heilt klart ei ny problemstilling, den ser eg. Men dei må vel belage seg på å horisontal scrolle på dei fleste sider, eg trur ikkje at majoriteten av nettstader vil gå ned att i format. Eg er også usikker på kor stor andel disse ultraportable maskinane vil utgjere.

  Det beste hadde vore skalering i nettlesaren eller via «skalerbart-nettdesign», men problemet er jo bileter. Ein kan ikkje skalere det utan å forringa kvaliteten, dette krever vel at ein har eit anna vis å bruke bileter på enn me har i dag. Nedskalering er ein ting, men å skalere opp bileter utan å forriga kvaliteten går vel ikkje an med dagens teknologi?

  Kristoffer: kva gjeld VG og god design må eg seie meg einig i, men tragisk nok er nordmenn så lite oppteken av dette. Det er jo Noregs best besøkte nettstad 🙁

 5. For det første så tror jeg ikke W3Schools og VG.no har samme målgruppe, derfor vil nok statistikken for VG.no se radikalt annerledes ut. 🙂

  For det andre tror jeg en evig higen etter mer skjermplass er et blindspor. Hvis alle PC’er i verden hadde 1900×1200 i oppløsning, ville vi laget sider som fylte den plassen? Flere og flere får skjermer som passerer 1280×1024, og samtidig surfer flere og flere med nettleseren IKKE maksimert, så det totale areale tilgjengelig endrer seg mindre og mindre.

  I tillegg er både ultraportable og iPhones ikke bare enkeltklienter å tenke på, men en trend som vil tydeliggjøre dette enda mer enn før. Jo mer populære mindre terminaler blir, jo mer vil man se at nettsteder som er leselige på små skjermer vil ha et konkurransefortrinn.

  Kan forøvrig også anbefale http://www.baekdal.com/reports/actual-browser-sizes/ som analyserer størrelsen på browservinduet sammenlignet med oppløsning.

  Og til slutt: hvem har en blogg i 2008 uten RSS synlig et eneste sted på siden? 😮

 6. Korreksjon: etter en god del leting fant jeg. 🙂 Jeg vil anbefale å legge inn en tag til RSS i head på siden også, slik at nettleserene kan auto-oppdage den.

 7. AIAI! Det har eg gløymt- ille! Skal være mitt mål for dagen å legge inn RSS i Head. Takk for tipset!

Comments are closed.